Tüm bebek ürünlerinde sağlığı oluşturan en önemli ana unsur, bu ürünlerin ham maddesidir.

Sevgili sektör dostlarım, öncelikle ilk dergimizin hepimize şans getirmesini diliyorum.

Derneğimizin kurulması için ilk fikir oluşumunda, hepimiz için çok değerli, rahmetli saygıdeğer Sami Herman ile yaptığımız telefon görüşmesi ve daha sonrasında Sunset buluşmaları ile temelini attığımız derneğimizin, bu günlere gelmesi benim için gurur ve onur vesilesidir.

Sizlere, 25 yıllık sektör deneyimime dayanarak beslenme grubu ile ilgili, zaten bildiğiniz bazı bilgileri hatırlatmak istiyorum. Tüm bebek ürünlerinde sağlığı oluşturan en önemli ana unsur; “Ham madde!”

Bebeklerin sağlığı için en önemli gereçler, gıda ile temas eden süt sağım pompası, biberon ve bebeğin ağzına giren biberon emziği, göğüs ucu koruyucu,  diş kaşıyıcı, kaşık ve çatal vs.’dir.

Bu ürünlerin hangi ham maddelerden üretildiği, ürünlerin kalitesi için büyük önem taşır. Yaygın olarak bu ürünlerde kullanılan malzemeler silikon (LSR) ve polipropilen (PP)’dir. Maalesef  bu ürünlerin en önemli bazı testleri ülkemizde yapılamıyor yada ihmal ediliyor.

Örneğin silikon, silisyum metalinden / kumundan damıtma işlemleri yapılarak elde edilen doğal bir üründür. En son teknoloji ile üretilen en doğal ham maddelerden biridir. Ancak silikon bir ürünün üretiminde, en önemli konu imalat sırasında bitmiş ürünün içinde oluşan zararlı uçucu gazların atılması işlemidir ki gerçekten iyi bir yatırım ve işletme maliyeti gerektirmektedir.

Bitmiş silikon üründe üretim sırasında %3 oranında uçucu gaz oluşmaktadır. Ürettiğimiz veya ithal ettiğimiz silikon ham maddeli ürünlerde bu işlemin yapılıp yapılmadığını bilmemiz bebeklerin sağlığı için son derece önemlidir. Zaten özellikle Avrupa ve Amerika’ya yapılan ihracatlarda siz kendilerine belge sunsanız dahi, alıcı firma tarafından bu testler tekrar yapılmaktadır, bunu da konunun önemini vurgulamak için belirtmek isterim.

Ayrıca piyasada onlarca çeşit silikon ham madde mevcuttur. Silikonun menşei ve kalitesi silicon ürünün kullanım ömrünü, görünümünü ve biraz önce anlattığım, yapılması gereken işlemin kalitesini sağlamaktadır.

Diğer plastik ham maddelere gelince; gıdaya uygunluk belgesi olmayan ham maddelerle kesinlikle hiçbir bebek ürünü üretilmemelidir. Üretim için aldığımız granül, sıvı ham maddelerin veya ürettirdiğimiz, ithal ettiğimiz bitmiş ürünlerin ham maddelerinin (FDA) gıdaya uygunluk belgelerini istemeliyiz.

Üretim maliyetinde en önemli unsur olan ham maddeler arasında, açık ara fiyat farkı bulunmaktadır. Bu fark kalitenin yanı sıra gıdaya uygunluk özelliğinden de kaynaklanmaktadır. Kaldı ki bence bebeğin neyi ağızına sokacağı belli olmadığı için ağıza girmeyen parçaların da gıdaya uygunluğu olmasında fayda vardır. Ucuz ürün üretelim veya ithal edelim darken bebeklerimize, dönüşü olmayan zararlar verebiliriz. Kullanılan ham maddelerin kalitesinden, maliyeti ne olursa olsun kesinlikle kaçınılmamalıdır.

Yine hepimizin bildiği gibi plastic ham maddelerde en önemli unsurlardan biri de ürünlerin BPA içermemesi. Basit bir şekilde anlatılırsa Bisfenol A (BPA), ürün kaynayan su ile işlem gördüğünde suya geçen ve bu damlalarla bebeğe ulaşabilen, bebeklerin üreme organlarına zarar vereceği varsayılan, üründe şeffaf görüntü elde etmek için ham maddelere katılan zararlı bir kimyasal katkıdır. Özellikle bir bebek ürününde kesinlikle bulunmamalıdır. Ham maddelerin içine katılan veya bitmiş ürünlerin üzerine görsel desenler için kullanılan boyaların da kanserojen maddeler içermemesi ve sağlığa uyguluk belgelerinin olması çok önemli ve gerekli unsurlardan biridir.

Ayrıca bazı göğüs pompası, sterilizör gibi elektronik cihazların yanında verilen isimsiz, etiketi ve kullanım kılavuzu olamayan biberon ve emziklerin kullanımından, satışından özellikle kaçınılmalıdır. Çünkü üretici / ithalatçı etiketi olmadan satılan ürünler üretim şartları açısından güvenli ürünler değillerdir.

Kanuni yaptırımları vardır. Etiket bir nevi ürünün künyesidir. İlgili Bakanlıkların çok haklı olarak en dikkat ettiği konulardan biridir. Dürüst rekabet kuralları çerçevesinde çok önemli bir yaptırımdır.

Artık bu konuları hepimiz adına takip edebilecek, Bakanlıklar nezdinde temsil edecek bir derneğimiz var. Üye sayımız arttıkça da sektörümüzün gelişmesine katkıları da daha fazla olacaktır.

Hepimize barış dolu, sağlıklı, mutlu, bol kazançlı günler diliyorum.

                                                             

 

You may also like

10 Tricks to Reduce Belly Fat

Excess Tricks belly fat is among the most