17 Haziran 2015 tarihinde BAGİDER, Bebek Araç Gereçleri Üretici, İthalatçı ve Perakendecileri Derneği ile İktisadi Kalkınma Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği seminerde Türkiye’de Bebek Ürünleri sektörü ithalat uygulamaları, uzmanlar tarafından ele alındı. Seminerde Gümrük Bakanlığı yetkilileri; ithalat mevzuatı, gümrük uygulamaları, test analiz süreçleri, ürünlerde piyasa denetimini anlattı.

İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Nuri Görenoğlu yaptığı açılış konuşmasında İKV’nin Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmaları konusundaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

50 yıllık geçmişi olan bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak yeni kurulmuş olan BAGİDER’e başarılar diledi.

BAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Perviz Aran açılış konuşmasında derneğin tüm sektörü kucaklayan, sektördeki tüm paydaşların menfaatine çalışma amacı ile kurulduğunu, sektöre daha faydalı olabilmesi için üye sayılarını arttırarak güçlü bir şekilde yol almaları gerektiğini vurguladı.

BAGİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Herman, bebek sektörünün yaklaşık olarak altı buçuk milyar Türk Lirası değerinde olduğunu, bebek araç gereçlerinin bu tutar içinde %8’lik bir pay ile yaklaşık 500 milyon TL’lik bir işlem hacmine sahip olduğunu belirtti. TUİK verilerinin ülkemizde son yıllarda doğumların düşme eğilimine girdiğini, 2014 yılında 1.280.000 olan doğum sayısının 2023 yılı için 1.180.000 olarak öngörüldüğünü söyledi. Sektörde hem ürün hem oyuncu sayısının arttığını bunun da rekabeti geliştirdiğini belirtti. Özellikle ithal ürünlerde perakende satış noktalarından ve gümrüklerden numune alınarak piyasa gözetim ve denetimlerinin yapılması çocuk ve insan sağlığını koruma açısından müspet olduğunu söyledi. Gümrüklerde yapılan analizlerin bazılarından iki ayrı makamın aynı analizi ayrı ayrı talep etmelerinin ise aslında gereksiz maliyet artışı ve zaman kaybına neden olduğunu ilave etti. İthal edilen veya yerli üretilen tüm ürünlerde gerekli analiz ve kontrollerin yapılmasının bebeklerimizin, çocuklarımızın sağlıklı ürünleri kullanmalarını sağlaması açısından önemini işaret etti. Ebeveynlerin ürün seçimlerinde çok daha bilinçli hareket ettiklerini, tercihlerinde önceliği güvenlik ve sağlık açısından emin oldukları ürünlere verdiklerini hatırlattı. Mobilya sektörüne gelen ek ve yüksek oranlı vergilerin, aynı gümrük tarifelerinde bulunmaları nedeni ile oto koltuğu, mama iskemlesi oyun parkı ve portatif bebek yatakları gibi genelde ağaçtan üretilmeyen, plastik ham maddelerden üretilen bebek ürünlerini de kapsadığını izah etti. BAGİDER heyetinin son gelişmelerle ilgili olarak Ankara’da Ekonomi Bakanlığında ilgilileri ziyaret ettiklerini ve bu görüşlerini paylaştıklarını anlattı.

İstanbul Gümrük Laboratuvar Müdürü Yaşar Çiftçi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi uzmanlarından Attila Saka Dairelerinin yetki ve sorumluluklarını, ürün güvenliği hakkında yapılan çalışmaları anlattı. Denetimlerin 10 farklı kuruluş ve bir üst kurul tarafından denetlendiğinden bahsetti. Piyasa Gözetim ve Denetim çalışmalarında tüketicinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesinin ön planda tutulduğunu vurguladı ve kısaca mevzuatı anlattı.

İktisadi Kalkınma Vakfı Kıdemli Uzmanı Selen Akses, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz konusunda özet bilgi verdi. Avrupa Birliğinin yeni gümrük önlemleri sonucunda diğer ülkelerle olan ilişkilerinde Avrupa Birliği lehine pozitif gelişmeler olduğunu anlattı. Avrupa Birliği’nin hazır giyim ürünleri konusunda teste tabi olmadığını ve yeni stratejilerin ortaya konduğunu belirtti.

Sektör mensuplarının uzmanlara yönelttikleri soruların cevaplanmasıyla sona eren seminerin kapanış konuşmasını Başkan Perviz Aran yaptı. Sayın Aran konuşmasında BAGİDER üyeleri olarak da ülkemizin, devletimizin menfaatlerinin ön plana çıkmasında hem fikir olduğumuzu ancak alınan kararlarda tüketicilerin mağduriyetinin de hesaba katılmasının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Yeni ek vergilerin Avrupa Birliği üyesi ülkeleri kapsamadığını; bebekler için önem taşıyan oto koltukları, park yataklar gibi ülkemizde üretilmeyen ürünlerin bundan böyle AB ülkelerinden yüksek fiyatla ithal edileceğinden bahsetti. İstanbul gümrüğüne gelen malların ithal işlemlerinin anlaşılmaz bir şekilde  Ankara, Giresun gibi İstanbul’a en yakını 450 km uzaklıkta olan gümrüklerde yapılması mecburiyeti ithal işlemlerinin maliyet değerlerini arttıran bir faktör olduğunu belirtti.

 

 

You may also like

10 Tricks to Reduce Belly Fat

Excess Tricks belly fat is among the most