Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği REACH Mevzuatınının Türkiye’ye uyumlaştırıldığı, KKDİK Yönetmeliği’ni 23 Haziran 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlamıştır. Türk REACH’i olarak da nitelendirilebilen KKDİK Yönetmeliği, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Yönetmelik geçiş süresi verilen uygulamaları haricinde 23 Aralık 2017’de yürürlüğe girmiştir.

KKDİK Yönetmeliği Türkiye pazarına kimyasal veya eşya arz eden imalatçı ve ithalatçılara büyük sorumluluklar  getirmektedir. Getirilen yükümlülüklerin en önemlileri şöyle sıralanabilir;

1. Kayıt : Yıllık 1 ton ya da daha fazla maddeyi kendi halinde veya karışım içinde imal eden veya ithal eden imalatçı ya da ithalatçı Bakanlığa en geç 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt başvurusunda bulunmak zorundadır. Eşya üreticisi veya ithalatçısı da eşyaların içindeki madde miktarının yıllık toplam 1 tondan fazla olması ve maddenin salınım yapmasının tasarlanması durumunda, eşya içindeki herhangi bir madde için kayıt başvurusunda bulunmak zorundadır. Ayrıca eşya tedarikçileri, eşya içinde belirli maddelerin kullanılması durumunda bu maddelere ilişkin bilgileri tedarik zinciri boyunca bildirmekle yükümlüdür.

2. Kısıtlamalar:  KKDİK Yönetmeliği kapsamında 66 madde kısıtlanmıştır. Bazı maddelerin kullanımı yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kısıtlı hale gelmişken, bazı maddeler için belirlenen geçiş süreleri sonrasında kısıtlama gelecektir.

3. İzin: Yönetmeliğin Ek -14’ünde listelenen maddeler izne tabidir. İmalatçı, ithalatçı ya da alt-kullanıcılar izne tabi maddeler için belirlenen süre içerisinde izin almazsa bu maddeler piyasaya arz edilemez veya kullanılamaz.

4. Tek temsilci: Türkiye dışında yerleşik bulunan, Türkiye’ye ithal edilmek üzere bir maddeyi imal eden, bir karışım hazırlayan ya da eşyayı üreten kişi, Türkiye içinde yerleşik bir kişiyi bu yönetmelik kapsamındaki ithalatçı yükümlülüklerini yerine getirmek üzere tek temsilcisi olarak atayabilir.

5. Kimyasal Güvenlik Uzmanı: KKDİK yönetmeliği Avrupa Birliği REACH Mevzuatından farklı olarak Kimyasal Güvenlik Uzmanı gerekliliğini getirmiştir. Yönetmelik gereği hazırlanacak olan kimyasal güvenlik raporunda Kimyasal Güvenlik uzmanının imzası olmak zorundadır.

Amaç kimyasalların zararlarından insan sağlığının ve çevrenin korunması, kimya sektöründe yenilikçiliğin arttırılması, kimyasalları piyasaya arz eden üretici ve ithalatçıların kimyasalların güvenli kullanımını sağlamakla yükümlü tutulmasıdır.

 

You may also like

10 Tricks to Reduce Belly Fat

Excess Tricks belly fat is among the most