Tüketiciler tekstil ürünü alırken genelde bu soruyu sorarlar; “Pamuk mu polyester mi?” Neden sorarlar; Çünkü inanışa göre polyester kumaş çocuğu terletir. Aslında doğrusu şudur, polyester kumaş terletmez, insan terler ve terleyen insan pamuklu bir giysi giymişse kumaş teri emer fakat polyester kumaş teri emmez ve insan kendini ıslak ve rahatsiz hisseder. Bu durum bebek giysisinde yaz ve kış mevsimlerine göre değişir. Bebek sektörünün duayenlerinden “Kiraz Ali”nin annelere verdiği tavsiye: “Bebeğinizi ince giydirin, kalın örtün; bebek soğuktan değil terlemekten hasta olur”. Aslında bütün konu da bu cümlede saklı. Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir.

Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez. Sporcularda pamuklu giysiler aktivite sırasında oluşan teri sünger gibi emdiği için ıslak kalırlar ve ısı vücuttan uzaklaştığı için üşüme hissine yol açar. Rüzgarlı ve soğuk havalarda bu etki daha da fazla görülür ve oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Polyester giysiler ise yapısı gereği oluşan teri kumaşın dış yüzeyine transfer ederek vücuttan uzaklaştırır ve kumaşın dış yüzeyine taşınan ter hava ile temas ederek kurur. Bu sebeple koşu, doğa yürüyüşü gibi spor aktiviteleri yapılırken pamuklu yerine polyester giysileri tercih edilmelidir. Dünyadaki bir çok tekstil firması “Teknik Tekstil" üretimine geçmiştir. Teknik tekstilde inovasyon, ihtiyaca göre ürün geliştirmek üzerinedir. Örneğin dalgıçlar için geliştirilen mikrofiber havlular hem çok ince ve hafif, hem pamukludan daha fazla su çeker, hem de kolay kurur. Temizlikte kullanılan mikrofiber kumaşlar pamuklardan kat be kat fazla su emerek daha az bakteri tutar. Uluslararası bir tekstil toplantısında Çin’li bir uzman şöyle bir açıklama yapmıştı: “İnsan derisi sıcakta ter atmak için genleşir, ısıyı tutmak için soğukta büzüşür. Biz insan derisine en yakın kumaşı soya liflerinden elde ettik. Ancak deri yırtıldığı zaman kendini onarıyor, biz bunu henüz başaramadık ama yapmaya çalışıyoruz.”

Kullandığımız yastık ve çarşaflarımız pamuk olabilir ancak alerjik bir yapımız varsa sık gözenekli mikro kumaş kullanmalıyız. Pamuk gözenekleri arasına yerleşen toz akarları sık gözenekli mikro kumaşlara yerleşemez. Alerjik kişilerin yastık dolguları da pamuk ya da yün olmamalıdır, dolgular özel elyaf malzemeden olmalıdır. Toz maytları ile bakteriler pamuk ve yün malzemede kendine yuva kurabilir. Tüketicilerden pamukdan üretilmiş banyo filesiniz var mı? soruları alıyoruz oysa ki pamuklu kumas banyo filesi gibi bir ürün icin avantaj değil dezavantajdır; çünkü polyester kumaş pamuktan daha hızlı kurur ve bakteri üretmez. Ayrıca puset örtüsü, puset minderi alırken ürünün pamuklu olup olmadığını sorarlar; fakat bu ürünler için de %100 pamuklu kumaş uygun olmamaktadır. Sonuçta bu ürün bir iç giysi değil ve doğrudan bebeğin vücuduna temas etmez. Pamuklu kumas kolay kırışan bir yapıya sahiptir ve polyestere göre daha az dayanıklıdır. Bu nedenle bu tür ürünlerde tercihimiz genellikle pamuk polyester karışımı olabilir. En önemli ürünlerden biri uyku tulumudur. Uyku tulumlarının kumaşı mutlaka pamuk olmalıdır. Ancak kullanılan ev çok soğuk ise özel elyaf dolgulular, çok soğuk değil ise dolgusuz veya pamuk elyaf dolgulu uyku tulumlari tercih edilmelidir.

You may also like

10 Tricks to Reduce Belly Fat

Excess Tricks belly fat is among the most